Hur testar man rullmotstånd?

 • De flesta tester och mått som vi anger avseende rullmotstånd kommer från ett testcenter som heter BicycleRollingResistance (BRR). Läs gärna mer om rullmotstånd i vår introduktion till rullmotstånd här.

  När BRR testar rullmotstånd använder de en maskin med en stor rund trumma som är 77 cm i diameter och som drivs av en elektrisk motor. Trumman är täckt av ett diamantliknande mönster för att simulera en genomsnittlig vägbana. De använder en Arduino mikrocontroller för att mäta resultaten (en opensource hård- och mjukvara för extremt exakta mätresultat) som är specialutvecklad för cykeldäcktester.

  BRR räknar på den genomsnittliga kraft som behövs för att hålla trumman på en speciell hastighet i exakt 30 sekunder. Med de finkalibrerade mätinstrumenten kan de följa exakt hur mycket ström som går åt för uppgiften.  

  test av rullmotstånd

  Rullmotståndsmaskinen

  Efter en uppvärmningsperiod på 30 minuter och vid en hastighet på trumman motsvarande en cykelhastighet på 28.8km/h tar man tre olika mätinstanser för varje lufttryck man vill mäta. Genomsnittet av de tre olika mätinstanserna blir däckets rullmotstånd – efter avdrag för elmotorns effektivitet och den ström som behövs för att driva trumman.

  På så sätt har man fått fram ett exakt mått på rullmotstånd som kan jämföras mellan olika cykeldäck med mycket stor noggrannhet.

 • Fick du svar på din fråga?