Mitt cykeldäck vobblar - vad är felet?

 • Om ditt däck vobblar, slår eller går ojämnt kan det i bästa fall vara enkelt att fixa. Om det är däcket som sitter fel på fälgen kan du åtgärda det själv. Läs mer i vår guide om hur du justerar däcket när du har vobblande däck.

  Börja med att ta reda på om det är fälgen eller själva hjulet som är skevt eller om det är däcket som tycks vara problemet. Detta gör du enklast genom att be en kompis hålla upp cykeln samtidigt som ni snurrar på hjulen. Jämför hur däcket rör sig och hur fälgen rör sig när ni snurrar. Kanske buktar däcket ut eller kanske man tydligt ser att fälgen rör sig i sidled. På en cykel med fälg-bromsar är det ofta lätt att se om fälgen är skev eftersom bromsen tar i efterhand som hjulet snurrar.

  Är fälgen eller hjulet skevt behöver det riktas. Det kan man göra själv men det är verkligen inte helt enkelt – alla ekrar behöver nämligen spännas exakt lika hårt för att hjulet ska fortsätta vara rakt framöver. Läs gärna vår detaljerade guide för att rikta cykelhjul.

  Är det däcket som är problemet går du tillväga så här:

  1. Släpp ut luften ur däcket
  2. Kläm på däcket längs med kanten som möter fälgen
  3. Spraya på lite såp-vatten på däckkanten som går mot fälgen (några droppar diskmedel i vatten och pensla på längs med däcksidorna fungerar också utmärkt)
  4. Pumpa upp däcket igen. När du pumpar upp däcket kan du göra det något över maxtryck för vad däcket är gjort för (läs på däcket för att hitta maxtryck). Då finns det en ganska stor chans att däcket ”smäller” eller ”poppar” till när det sätter sig ordentligt på fälgen. Det är ingen att oroa sig för så länge man ser att inte däcket börjar ”bula” ut sig. Ljudet som uppstår är när däcket sätter sig på rätt plats på fälgen
  5. Sänk sedan lufttrycket till önskat tryck genom att släppa ut luft
  6. Lyft cykeln igen och snurra däcket för att se att däcket inte vobblar längre. Skulle det mot förmodan fortfarande vobbla kan man få återupprepa proceduren. Är det fortfarande vobbligt efter ett par gånger finns det stor chans att däcket är skadat och behövs bytas ut.
 • Fick du svar på din fråga?