Mönster för däck till Mountainbikes

  • För mountainbikes är mönstret oerhört viktigt. Det finns i princip tre olika discipliner eller inriktningar inom MTB:

    1. För XC / cross country som cyklas på snabba stigar och grusvägar finns flera olika mönster. På hårt packade torra underlag använder man ofta däck som har ett minimalt mönstrat centerparti, och lite grövre klackar på sidorna för grepp vid svängar. På så sätt får man ett så snabbt däck som möjligt. Om banan istället är lös och blöt använder man ett helt annat mycket grövre mönster med höga klackar. Då ökar man greppet och gör att man kan ta sig igenom banan snabbare än utan grepp.
    2. För trail-MTB är mönstret också viktigt. Detta är en växande gren inom mountainbiking - cykling på stig och i terräng där man vill kunna köra både i berg, lera och på fina stigar. Det finns grövre och det finns finare mönster - man får försöka tänka sig var man cyklar mest och anpassa mönstret och grovleken efter de förhållanden man normalt kör i. Som med alla däck - ju lösare och lerigare desto grövre mönster och högre klackar behövs.
    3. För Enduro och Downhill är mönstret superviktigt. Man cyklar normalt med grova mönster och väldigt höga klackar såvida det inte är cykelparker med fina anlagda banor och mycket hopp - då har man ett finare mönster. 
  • Fick du svar på din fråga?