Hur justerar jag ett däck som sitter ojämnt på fälgen?

  • Om ditt däck rör sig i sidled och slingrar sig fram på fälgen kan det bero på att däcket inte satt sig ordentligt på fälgen när du bytte däck eller slang sist. Detta kan man åtgärda så här:

    1. Släpp ut luften ur däcket
    2. Kläm på däcket längs med kanten som möter fälgen
    3. Spraya på lite såp-vatten på däckkanten som går mot fälgen (några droppar diskmedel i vatten och pensla på längs med däcksidorna fungerar också utmärkt)
    4. Pumpa upp däcket igen. När du pumpar upp däcket kan du göra det något över maxtryck för vad däcket är gjort för (läs på däcket för att hitta maxtryck). Då finns det en ganska stor chans att däcket ”smäller” eller ”poppar” till när det sätter sig ordentligt på fälgen. Det är ingen att oroa sig för så länge man ser att inte däcket börjar ”bula” ut sig. Ljudet som uppstår är när däcket sätter sig på rätt plats på fälgen
    5. Sänk sedan lufttrycket till önskat tryck genom att släppa ut luft
    6. Lyft cykeln igen och snurra däcket för att se att däcket inte vobblar längre. Skulle det mot förmodan fortfarande vobbla kan man få återupprepa proceduren. Är det fortfarande vobbligt efter ett par gånger finns det stor chans att däcket är skadat och behövs bytas ut.
  • Fick du svar på din fråga?