Är högt TPI bättre än lågt?

  • Det är oerhört svårt att generalisera och säga att det ena är bättre än det andra – men om man måste kan man säga att ett däck med högre TPI är av högre kvalitet än ett däck med ett lägre TPI. Man kan konstatera att ett däck med lågt TPI blir sladdrigare och svagare och slits ut snabbare (samma sak gäller ett däck med lågt EPI – låt oss för enkelhetens skull använda TPI här och låtsas som att det är samma sak. Läs gärna mer i vår artikel om TPI vs EPI här) .

    En tät vävd stomme är nödvändig för att få ett lågt rullmotstånd och goda cyklingsegenskaper. Samtidigt ökar punkteringsskyddet – en tät väv släpper inte lika lätt igenom vassa föremål. Man kan dock inte generalisera här – en högprestandaväv med ett högt TPI kan vara tillverkad av en väldigt tunn och nästan skör väv och är optimerad för andra egenskaper än punkteringsskydd; fart och låg vikt.

    Om man skall försöka hitta en balans mellan låg vikt, lågt rullmotstånd och rimlig stryktålighet är en TPI på 70 bra. Ökar man antalet trådar därifrån får man snabbare däck men också däck som inte håller lika länge. Däck som använda i tävlingar har ofta TPI-tal på över 100. Ett vanligt billigt standarddäck som sitter på en cykel från något stort land i öst har så låga tal som 20 eller 24 TPI. De flesta specialiserade cykeldäcktillverkare gör inte längre sådana däck utan börjar vid 50 TPI eller så.

  • Fick du svar på din fråga?