Hur stark cykellampa behöver man för mountainbiking?

• När du cyklar mountainbike i mörker behövs förstås en ganska kraftig lampa. Ju starkare desto bättre - men det är långt ifrån alla som behöver tusentals lumen. Nedan är en lathund som du kan använda som fingervisning när du ska köpa en MTB-lampa.

Motion

För dig som cyklar i löpspår eller på lättare stigar. Batteritid och smidighet är viktigare än råstyrka. De flesta XC-cyklister hamnar i denna grupp.

Vi rekommenderar att du väljer en lampa med 400 - 800 lumen. Du kan gott ta en lampa med integrerat batteri eftersom det är en smidig lösning.

Tuff cykling

Du cyklar på skogsstigar och behöver nåt som är kraftfullt nog att visa rötter och stenar. De flesta trail- och endurocyklister hamnar i denna grupp.

Vi rekommenderar att du väljer en lampa med 700 - 1200 lumen. Du bör välja en lampa med externt batteripaket av den enkla anledningen att dessa batterier (oftast) är avsevärt starkare än de integrerade varianterna.

Extrem cykling

Dina kompisar tycker du är galen. Du cyklar antingen snabbt eller väldigt tekniskt. Kanske både och? De flesta downhillcyklister hamnar i denna grupp, men också en hel del trail- och endurocyklister.

Vi rekommenderar att du väljer en lampa med minst 1000 lumen. Du bör välja en lampa med externt batteripaket av den enkla anledningen att dessa batterier (oftast) är avsevärt starkare än de integrerade varianterna.