Hur gör man för att lagra cykeldäck?

  • Nedan har vi sammanställt våra bästa tips och råd när det kommer till lagring. Hoppas att de kommer att hjälpa dig!

    1. Rengör cykeldäcken. Tvätta dina däck noga innan lagring. Smuts och vägsalt förstör däcken över tid. I synnerhet vinterdäck är utsatta. Damm, smuts, lera och i synnerhet vägsalt påverkar gummit i negativ bemärkelse. Använd såpa eller tvål och varmt vatten tillsammans med en däckborste för att tvätta däcken rena. Låt dom torka ordentligt. Använd inte däckvax eller liknande innan du skall lagra dina däck.
    2. Lagra i torrt svalt utrymme. Värme, minusgrader och fukt är alla däckets fiender. Värme påverkar däck negativt och i ett svartmålat garage kan det bli väldigt varm en solig sommardag. Källaren är bättre.
    3. Undvik ljus. Däck älskar mörker och hatar solljus. Ljus och ultraviolett strålning påverkar däck negativt och påskyndar föråldringsprocessen. Ett mörkt utrymme eller en svart sopsäck är lösningen på problemet.
    4. Förvara däcken i en lufttät förpackning. Syre är dåligt för däck – över tiden förändrar det gummits struktur och påskyndar åldrande. På köpet slipper du risken för ozon. Stoppa ner däcken i en lufttät påse. Försök få ut så mycket luft som möjligt. Vill du vara riktigt noggrann kan du använda en gammal dammsugare och pumpa ut den sista luften ur påsen innan du stänger. En stor lufttät svart soppåse som du tejpar igen funkar toppen. Var noga så att det blir tätt.
    5. Häng däcken på en krok. Om de fortfarande sitter på fälgen är upphängning bäst. Om de istället är omonterade kan du lägga däcken horisontellt. Undvik att stapla för många däck ovanpå varandra. All form av långvarig deformation är dålig. Har du vikbara däck kan det vara ett alternativ att vika ihop dom igen – sätt ett gummiband runt paketet när du är klar.

    Läs gärna mer i vår guide om hur du lagrar cykeldäck här. 

  • Fick du svar på din fråga?