Vilken diameter har mitt cykelstyre?

 • När du ska köpa nånting att fästa på styret (t.ex. en cykellampa) anger tillverkare och butiker ofta vilken diameter på styre du behöver ha för att tillbehöret ska passa. Det kan kännas lite jobbigt - vem har egentligen koll på vilken diameter ditt styre har?

  Faktum är att det är väldigt enkelt ändå att hitta passande tillbehör eftersom så gott som alla styren är tjockare på mitten vid infästningen i styrstammen men sedan smalnar av mot ändarna av styret där reglagen och handtagen sitter. Där är diametern alltid 22,2 mm. 

  De flesta nyare hybrider, mountainbikes och elcyklar har så kallade oversize-styren, och diametern är endast 31,8 i mitten på styret. Ändarna på dessa styren är 22,2 mm, så alla tillbehör som endast passar 22,2 mm kommer att fungera även på ett 31,8 mm-styre om du fäster tillbehöret någon annanstans än i mitten.

  Lite äldre cyklar har en infästning i styrstammen på 25,4 mm, men även dom smalnar av och där med passar passar även tillbehör för infästning mot 22,2 mm styren. 

  Vissa tillbehör har infästning för 31,8 mm tjocka styren. Detta gör att du kan fästa tillbehöret nära styrstammen, där det ofta finns gott om plats.

  Exempel på ett oversize-styre. Endast mittpartiet har en diameter på 31,8 mm. Ändarna på styret har en diameter på 22,2 mm.

 • Fick du svar på din fråga?