Cykelunderhåll - Monteringsguide pedaler

 • För att montera dina nya pedaler behöver oftast bara en typ av verktyg - en 15 mm blocknyckel alternativt en pedalnyckel (som egentligen bara är en 15 mm nyckel med lite mer hävarm) eller en 6 eller 8 mm insexnyckel - detta beroende på om pedalen monteras genom insexskruv eller med 15 mm nyckel. Vissa pedaler kan ha både och men vanligast är 15 mm på vanliga standardcyklar och att 6 eller 8 mm insexnyckel används för lite dyrare pedaler till mountainbikes och landsvägscyklar. 

  När du har lämpliga verktyg är du redo för att börja monteringen, följ denna guide för enkelt byte

  1) Börja med att lossa dom gamla pedalerna, om pedalerna suttit fast länge kan dom sitta fast ganska hårt. Gör rent där verktyget ska fästas med en trasa eller likande, är det insexskruv se till att det inte finns någon smuts i hålet som kan göra att du får ett dåligt grepp med nyckeln. Börja lossa vänster pedal genom att att nyckeln vrides medurs, (vänster sida av cykeln är den sida inte kedjan sitter på). Höger pedal skruvas av genom att vrida nyckeln moturs. Som du märkt är det alltså olika gängning på de olika pedalerna - detta eftersom pedalerna inte ska gängas ut vid cykling. Om pedalen sitter hårt kan med fördel en hävarm användas för att få mer kraft. 

  2) När du fått loss pedalerna ta fram dom nya och inspektera noga vilken sida pedalerna ska sitta på, oftast är märkningen längst ut på axeltappen genom ett stansat R för höger och L för vänster sida. Se till att gängorna i vevarmarna är rena - om inte gör rent med hjälp av tex avfettning eller tryckluft.

  3) Applicera lite monteringspasta/fett på pedalens gängor. Börja med att skruva i vänster pedal, den skruvas i moturs och höger pedal skruvas i medurs.  Ofta kan du skruva i pedalerna med handkraft de första varven - gör gärna detta för att säkerställa att pedalen kommer rakt och fint i gängorna. Det är ofta bara sista biten som behöver dras åt med nyckel - dra åt hårt, men ingen hävarm behöver användas. 

  4) Torka rent från överflödig monteringspasta.

  5) Ut och cykla med dina nya pedaler - efterdra gärna pedalerna efter 5-10 mils cykling! 

 • Fick du svar på din fråga?