Cykelunderhåll - Hur långt räcker en kedja?

  • Att veta hur långt en kedja räcker beror på många faktorer. I grund och botten handlar det mest om hur långt man cyklar. En kedja kan hålla i allt mellan 100 och 700 mil. I normalfallet brukar man säga att en kedja räcker i storleksordningen 300 mil men detta beror också väldigt mycket på hur väl du underhåller kedjan. En kassett håller längre än kedjan – en del hävdar att en kassett håller ungefär ”3 kedjor” vilket borde innebära ungefär 900 mil. Dessa siffror förutsätter att du följer stegen ovan.

    Hur långt en kedja räcker beror också på hur den är tillverkad. Det finns kedjor av olika kvalitet och som är tillverkade av olika material. De flesta kedjor är tillverkade av kolstål eller legerat stål. Om du har en sliten kassett eller slitet framdrev kommer även kedjan att slitas fortare.

    Hur du cyklar och i vilka väglag påverkar också kedjans livslängd. Vintercykling och vägsalt är dåligt för kedjor liksom smuts, jord och blöta underlag. Men om man är noga och alltid rengör och oljar in kedjan räcker den mycket längre.

    Läs gärna vår guide om hur du underhåller din kedja här.

  • Fick du svar på din fråga?