Cykelunderhåll - Hur byter man en eker i hjulet?

  • En trasig eker måste ersättas. Det går inte rikta ett hjul om en eker saknas. Om du vet ekerlängden och tjocklek sedan tidigare så köper du helt enkelt bara en ny eker, men om du inte vet vad du har för längd på ekern behöver du mäta ekern så att du får en precis likadan. Ekern behöver ha exakt samma tjocklek och längd.

    ekerNär man mäter en eker är det ekerns ”jobbande” längd som räknas. Tänk även på att mäta tjockleken med ett skjutmått. Ofta när man köper en ny eker får man med en ekernippel på köpet. Om du inte får det är det smart att kolla så att den gamla är okej annars behöver du köpa en passande ekernippel också.

    För att byta en eker är det oftast lättast att ta bort däck, slang och ekerband. Passa även på att kolla skicket på däcket, slangen och fälgbandet.

    När du trär i den nya ekern behöver du säkerställa att den ligger exakt som den förra ekern dvs i samma mönster. Vet du inte hur den låg kan du kontrollera övriga ekrar så kommer du snart underfund med hur den ska sitta. Har fler ekrar gått av på samma ställe kan det vara enklast att kolla på ett annat hjul med lika många ekrar. Nu när alla ekrar är på plats är det dags för själva justeringen av hjulet. Läs hur du gör för att justera ett hjul i vår guide: att rikta cykelhjul.

  • Fick du svar på din fråga?