Borde jag ha clipless/SPD-pedaler?

• Clipless-pedaler - eller SPD-pedaler som de lite slarvigt kallas - är pedaler där skon kan fästas i pedalen. Eftersom du sitter fast kan du använda benmusklerna på ett mer effektivt sätt (du kan både "dra" och "trycka"), vilket ger mer kraft. Du minskar också risken för att halka av pedalerna om du cyklar i stökig terräng.

Vi rekommenderar starkt att alla som utövar någon form av motions-, tränings- eller tävlingscykling har clipless-pedaler.

Är det inte lätt att ramla?

När man cyklar med clipless första gången behöver man tänka sig för när man stannar cykeln. Du behöver helt enkelt klicka ur foten en liten stund innan du står helt still. De flesta som testar clipless ramlar en (1) gång, och oftast just när man står still. När du väl har vant dig är det varken läskigt eller farligt - tvärtom är det lite säkrare eftersom du inte kommer halka av pedalerna.

Behöver jag särskilda skor?

Ja, du behöver cykelskor. I princip alla cykelskor har fästen för de klossar som klickas i pedalen.

Vad är en kombipedal?

En kombipedal en pedal som på ena sidan är clipless, men på andra sidan är en standarpedal. Detta är mycket smidigt och populärt bland pendlare, eftersom man kan klicka i när man pendlar men om du bara ska ta en kort sväng till affären så kan du ha vanliga skor på den sidan utan clips.