Att välja rätt däckdimension på dubbdäck

• När du ska köpa dubbdäck till din cykel är det ofta en klok idé att välja ett något smalare däck än dina sommardäck. Detta eftersom inte dubbarna räknas med i bredden, och har du otur kan själva dubbarna ta i skärmar eller framgaffeln på cykeln.

Såhär gör du för att hitta rätt dimension på dubbdäck

1. Ta reda på din nuvarande dimension. Dimensionerna står alltid angivna på däcksidan enligt t.ex. 35-622 där 35 anger bredden på däcket i millimeter och 622 är innerdiametern i millimeter. Strunta i alla andra siffror.
    2. Leta upp dubbdäck i en något smalare dimension. Använd vårt filter "Däckdimension" för att se vilka dimensioner som dubbdäck tillverkas i. Om du t.ex. har 35-622 på dina nuvarande däck ska du välja ett dubbdäck i den närmsta dimensionen med lägre siffror innan bindestrecket. I detta exempel skulle du då landa på 30-622.

Här hittar du din nuvarande däckdimension

Jag har inga skärmar - borde jag ändå ta smalare dubbdäck?

Om det finns plats i ramen så behöver du förstås inte välja en smalare dimension. Men ärligt sagt: du borde inte cykla på vintern utan skärmar. De må vara lite fula, men det är verkligen en smart uppfinning.