Vilken pannlampa ska jag välja?

 • Vilken pannlampa som passar dig är helt beroende av hur du ska använda den. För att göra det enkelt att köpa en pannlampa har vi delat in dem i ett antal "användningsområden". Nedan ser du kriterierna och kan enkelt klicka dig vidare till just den avdelning som passar dig.

  TIPS! För att göra det superenkelt för dig att välja rätt pannlampa har vi byggt en interaktiv guide. Klicka här för att starta pannlampsväljaren.

  Om du istället vill lära dig om de olika kriterierna kan du läsa dem nedan.

  Promenader och vardagsbruk

  Du behöver absolut inte en superstark lampa för promenader eller vardagsbruk. Tvärtom vill du ha en som inte bländar människor eller bilar du möter. Du vill ha bra batteritid och pannlampan bör vara laddningsbar.

  Se de pannlampor vi tycker passar bäst för promenader och vardagsbruk →

  Löpning på rimligt jämna underlag

  För löpning behöver du lite starkare lampa än för promenader. Vikten är också en faktor att ta hänsyn till. Många vill ha ett hjässband eftersom lampan sitter lite mer fast på huvudet, men på jämna underlag är det mer en bonus än ett krav.

  I grova drag kan man dela in löparlampor såhär:

  • Löpning i stan – Upp till 150 lumen
  • Löpning på landsväg – 100 till 300 lumen

  Se de pannlampor vi tycker passar bäst för löpning på jämna underlag →Traillöpning (löpning på stigar eller i skog & mark)

  När du ska ut i skogen och löpa behöver du helt klart en starkare lampa än i ovan kategorier - vi rekommenderar en ljusstyrka på mellan 200 och 800 lumen. Du kan förstås välja ännu starkare lampor, men generellt blir de tyngre och får kortare batteritid och därför är de inte med i våra rekommendationer.

  Då underlaget i skogen är skumpigt rekommenderar vi starkt att du också väljer en modell med hjässband eftersom det gör att pannlampan sitter avsevärt bättre på huvudet.

  Se de pannlampor vi tycker passar bäst för traillöpning →

  Orientering

  Orientering är den sport som kräver absolut mest av en pannlampa. Delvis behöver du ett starkt och långt ljus så att du enkelt ser terrängen. Delvis behöver du lång batteritid. Delvis behöver du något som kan bländas ned så att du kan läsa kartan (med för högt ljus ser du ingenting på kartan). 

  I vårt urval av pannlampor för orientering ingår både modeller med integrerat batteri och de med externt batteripaket. Modellerna med batteripaket kostar lite mer, men ger i gengäld både högre ljusstyrkor och längre batteritider. Vi rekommenderar därför helst de modellerna, men om du kör lite kortare pass eller sällan orienterar i bäckmörker fungerar de pannlampor som har integrerat batteri också alldeles utmärkt.

  Se de pannlampor vi tycker passar bäst för orientering →

  Cykling

  När du cyklar ska du ha hjälm på dig, och då kan du inte ha en pannlampa. Istället ska du ha en hjälmlampa, vilket i grund och botten är en pannlampa (eller cykellampa) som kan fästas på cykelhjälmen.

  Se alla våra hjälmlampor →

 • Fick du svar på din fråga?